Thursday, April 7, 2011

perbezaan antara minta tolong @ paksa

panjangkan tajuk
dah habis simple la tu
:)

apa beza antara minta tolong dengan paksa
budak tadika 5thn pun mesti boleh jawab kan?
itu budak 5thn tapi budak 20thn pun masih tak reti nak bezakan
siapa?
my family.
bukan adik,tapi kakak dan termasuk sekali mak.
*hebat!

contoh situasi:

nurul dah lambat nak pegi date kan
kelam kabut cari baju la pashmina la handbag la
tiba-tiba terjerit-jerit
'aisyah tolong ironkan pashmina jap'
'malas la'
'TOLONG LA!'

pftt,last-last kene tolong jugak.

contoh situasi lain:
ati dah lambat nak blk sekola
baru nk print out semua assignment la
tudung la,baju sekola la
'aisyah,tolong jap print out semua ni'
'buat la sendiri'
'TOLONG LA!'

ter-paksa buat juga.
adik pun buli kakak

contoh lain:
mak tengah masak sorang-sorang kat dapur
org kata waktu memasak waktu yg paling best mcm heaven
so baik jgn kacau kan
haha!
'aisyah,tolong jap amikkan tomato'
'alaa,mak xke dekat je dgn peti ais,amikla sendiri'
'TOLONG LA!'


berdasarkan situati tersebut la kan
itu minta tolong ke paksaan?

mak beriya ajar anak-anak dia
minta tolong cakap baik-baik jangan jerit-jerit
mak pun sama
-.-

kalau time kecik-kecikkan
ikut je ckp diorg
tapi sekarang,tak main ikut cakap dah
mari lawan siapa lagi kuat jerit
kalau nurul minta tolong dlm cara paksaan lagi
'itula last minute baru nak cari pashmina.semalam on9 smpai tengah malam buta.'
*nurul terkial-kial baru nk cari pashmina

izzati pulak kalau minta tolong lagi print outkan keje dia
'lain kali buat keje last minute,then susahkan org lain'
*tersengih-sengih macam kerang

jangan cakap saya suka berleter macam mak orang.
bagi diorang sedar sikit bila waktu emergency je boleh guna pertolongan cara paksaan
kalau benda tak penting sila minta tolong dengan cara yang lemah lembut
:)

ikut cara saya
kalau terlambat buat-buat kelam kabut bagai nk ribut
lepas tu mesti diorang rasa kesian dan akhirnya tolong ironkan baju
tak perlu terjerit-jerit minta tolong
*perlu pandai berlakon :)

fenomena biasa dlm rumah
ini la baru dikatakan adik beradik bukan?
biasala yg kakak buli si adik
yg mak buli anak-anaknya
common thing
:)
kalau semua ada kat dlm rumah dah macam parenthood je
bising yang teramat

love your family,like me!


4 comments:

uMi_atiQaH said...

hahaha..aq pn konfius antra tlg dan pksa.heehehe

aisyah said...

mmg confuse habis
;)))))

nurulain said...

bongek plus bongok!:DDDDD

aisyah said...

*HAHA!
the bongek-ness sisters
:))))