Thursday, March 10, 2011

bokeh

as salam and hi all blogger
still reading my blog?
keep reading!
:)

bokeh
all photographer should know the meaning of bokeh right?
*kalau tak tau rujuk goggle.

so what is bokeh?
i'm not a pro photographer but here what i know.

bokeh is a blur,out of focus areas of an image.it's happen when there are differences in lens aberrations and aperture.so jadilah,bokeh

here are some image of bokeh:

goggle

maybe org akan kata
'aku xreti la nak buat bokeh.kene ada skill.kalau xde nnt gambar tak sharp'
itu kata mereka.

tapi bagi saya yg special case,amatla senang.
haha
bukan bangga diri,sabar sabar.

saya rabun jauh dan memang bergantung penuh harapan pada spectacles and
mostly contact lenses.
kalau tak de stock lenses jadi gila satu hari :)
saya rabun teruk right 350 left 300.
(disebakan suka baca buku gelap-gelap)
so,bila saya bukak lenses dan keluar rumah memandang cahaya matahari yg
samar-samar apa yang jadi,mestilah bokeh!
atau waktu malam tengok lampu apa jadi,bokeh lagi.

sometimes rasa macam
'kalaula boleh ambil gambar guna mata je.haihh.tak payah susah-susah guna dslr ke apa ke.'
*doremon!

conclusion di sini,
org rabun ada jugak benefit bukan keburukan je.
keburukan tu mcm depends on alat sokongan je mcm spectacles or ect.
and kebaikan,kami boleh tengok bokeh in real version.
oh yeah!

*kalau rasa entri ini tak ada faedah sila beredar
:D



5 comments:

Azizi Afiq said...

wah terernya aisyah.
ajar zz buat bokeh boleh?
haha :P

aisyah said...

ahaha!
oh perli ye
:))))

Azizi Afiq said...

haha. mana ada perli. nak bljq sungguh2 laa. ajaq laa ajaq laa, haha
:DDD

aisyah said...

dia yh kena ajar org.
terbalik pulak
:DD

Azizi Afiq said...

kami tak terer mcm hampa
bahahaha
:DDD