Tuesday, March 1, 2011

F for geography

time menengah rendah belajar kan subjek geography
subjek penting tu dalam PMR
dan bagi student lain itu adalah subjek yg palingg mudah utk score
tutup sebelah mata pun boleh score
*itu kata mereka

mungkin genetic berlainan tapi saya mmg fail geo
kalau dpt C pun dah bangga gile la sampai suruh mak buat pulut kuning
ahaha!
xtau la kenapa susah sgt nk score
nampak je soalan berkaitan peta mula la mata juling
mcm tengok peta dunia je

kaedah yg palaing berkesan hafal kedudukan setiap negeri
:)

berkaitan dgn geography,saya mmg fail dlm bab2 jalan ni
jgn tanya saya mcm mana nk pegi sini ke sana ke
mmg fail
jalan ke sekolah sendiri pun boleh sesat tau
1jam jugak la baru nmpak jalan yg lurus
haha!

then bila org tanya duduk mana
tanpa fikir pnjg saya akn jwb ipoh
sbb kalau jwb kampar mula la diorg tanya

'kat mane eh?
itu amat susah nk jawab


google map

i still remember time PUM buat summer camp
konon2 nak jadi peramah la
sembangla dgn seorg uncle ni
elok2 sembang tiba2 dia tanya duduk mana?

*terdiam 5 minit
fikirkan apa nak jawab ipoh?kampar?

ipoh uncle
oh,ipoh tu kat mana?

*aduh mcm mana nk explain

actually dkt kampar.uncle tau?
kampar?kat mana tu?

*terus imagine peta malaysia, search perak, zoom ipoh.
berdasarkan ilmu geography yg cetek saya pun jwbla
dgn bangganye

bwh skit dari ipoh

*diam
*fikir
*betul ke?

dkat dgn tapah.
then uncle tu boleh jwb kalau mcm tu bukan bwh la dik atas la.

huh?
kalau atas dkt dgn utara la kan?
kalau bwh dekat la dgn selangor,johor semua tu kan?

.............................................

google

rujukan peta utk mereka yg fail geo seperti saya
;)

2 comments:

ayienaquas~ said...

ahahaaha... klakar2.. aq suke je geo,, tpi.. kita serupa~ xtau bab2 jlan ney~ ahahaha... saya sgt trok~ XD

aisyah said...

haha!
we're just same.tapi saya lagii teruk

*kalau boleh flsh back nak blaja geography betul2
:))))