Tuesday, March 29, 2011

learn english in easy way

perasan tak saya selalu menggunakan bahasa inggeris dlm penulisan
:)

bukan sbb saya angkuh atau sebagainya
bukan juga perasan bagus
tidak
cuma saya sokong satu kempen ini
english as a second language

apa yang perlu dilakukan
senang
hanya cuba menulis dlm bahasa english
tak kisah la tunggang-terbalik ke
grammatical error melampau ke
bahasa pasar ke
apa kisah,bukan?

jangan fikir org lain

weh,apa bahas kau guna ni.lawak!
kalau dah tak reti, tulis jela bahasa melayu.kita org melayu.
bnyk betul error.buat malu je
tak reti tak payah guna la makcik

kalau inbox anda berlambak comment sebegini
jangan ambil peduli
jadikan sebagai kata semangat
kalau nak difikirkan org
semua tak betul,bukan?

mereka yg pandai bertutur dalam bahasa inggeris
juga bermula dari bawah
bukan?
belum terlambat untuk mencuba

mereka yg selalu mengutuk anda
kebanyakkannya terdiri daripada org yg tidak dikenali
*pendapat
takpe jangan hirau

cari seorg yg boleh dipercayai utk membetulkan penulisan anda
mak ke,kakak ke.
senang!

kadang-kadang mereka yang perasan bagus selalu cari kesalahan org
*heh

english mcm bahasa juga
ada bahasa pasar semua tu
contoh terbaik slang and accent
apa bezanya?

Accent refers to the sounds that are present in a person's language. Pronunciation is basically a synonym of accent. Therefore, if I pronounce differently from someone, I have a different accent.

mcm british accent dan american accent lain bukan.
cuba dengar diorg cakap,to-die (today)

Slang is humorous. It is designed to make speech more casual and playful, and it may not always be suitable for polite company. Many slang terms are related to human sexuality, for example, and slang can get rather graphic. Slang is also usually short-lived, rarely existing even long enough to make it into the dictionary. There are, of course, exceptions to this rule; English speakers have been saying “beat it” for centuries, for example.

perkatan yg selalu kita gunakan:

idiot
moron
cool
kinky

contoh ayat pula:

what say you
(what do you say)

she has such long bacons
(she has such long legs)

i don't know what she's rabbiting about
(i don't know what she's talking about)

faham?
jadi kalau mereka menggunakan ayat ini dlm penulisan
betul tapi bukan utk former writing

jadi marilah kita bersama-sama
belajar bahasa inggeris

*hate me,i don't care at all

5 comments:

uMi_atiQaH said...

ohh..it so gud.i like 2 speak eng too..hehe..but i will laugh if i speak in front of my frenz..(pa mcm?ok x..hehe..aq nk try jgk)

Othman said...

aku suka hat ni..:)

aisyah said...

ummi:betul kita perlu mencuba.ceh
mcm bagus jekan ckp.haha!

othman:TQ ;))

Azizi Afiq said...

Cewah, hebatnya Cah, boleh jadi teacher english kami dak? Haha (;

aisyah said...

zz:oh tidak layak mejadi ckg.
hanya mahu berkongsi idea :))